Kotimatkalla 4/2023

Rauhan Sana -lehti/pääkirjoitus

 

Jeesus jäi yksin, mutta ei jää yksin

 

Kärsimysviikon yksi puhuttelevimmista tapahtumista on se, kuinka Jeesus jää täysin yksin koettelemustensa keskellä. Hänen ystävänsäkin jättävät hänet yksi toisensa jälkeen. Vain etäältä voitiin seurata, mitä Jeesukselle tapahtuu. Kukaan ei voinut hänen tuskaansa lievittää – ei edes Jeesuksen äiti, Maria. Erityisen vaikeaa on se, että Jeesus joutuu näkemään, miten monet hänen ystävänsä hylkäävät hänet ja jättävät – näkyvimmät heistä Juudas Iskariot ja Pietari.

 

Kuinka monet aikamme ja kautta aikojen eläneet ihmiset ovat joutuneet kokemaan saman, täydellisen yksinäisyyden. Yksi elämän suurimmista onnettomuuksista: kun ei ole ketään. Kukaan ei kuule, kenellekään ei voi puhua sydämensä tuntoja. Kuka löytäisi tien yksinäisen ihmisen hätään ja tuskaan. Yksinäisyyden tragedia on siinä, ettei kukaan tunnu välittävän ja että jää ilman rakkautta. On löydettävä oma tiensä ja elämänsä, kun muut eivät välitä. Katuvalle Juudaksellekin tarjottiin tätä, kun hän palasi ylipappien luo katuen sitä, että oli kavaltanut viattoman. ”Katso itse eteesi”, oli tyly sana ylipappien huoneesta. Epätoivoaan Juudas ei jaksanut.

 

Yksinäisyyden muoto on sekin, kun korostetaan, että kukin tehköön niin kuin haluaa. On korostettava omaa yksilöllisyyttään ja erikoisuuttaan. Tavallinen ei enää kelpaa.

 

Jeesus jäi yksin. Hän tiesi, että näin piti käydä. Hän tiesi senkin, että ristillä hänen piti huutaa sydäntä riipaisevat sanat: ”Jumalani, Jumalani, miksi minut hylkäsit”. Taistelu syntiä ja sielunvihollista vastaan vaati suurimman uhrin. Jumalan Pojan piti kulkea katkerimman kärsimyksen tie aina hylkäämistuomioon asti siksi, että ihmiskunta oli langennut pois Jumalan antamalta elämän tieltä. Aivan kuin Adam ja Eeva kerran, oli ihmiskunta taas kääntänyt selkänsä Jumalalle ja hylännyt Hänet.

 

Jeesus ei jää yksin.

 

Jumala ei hylännyt langennutta ihmistä, vaan alkoi etsiä häntä. Etsiessään Hän osoitti suurimman rakkautensa ja antoi kalleimman lahjansa langenneen ihmiskunnan puolesta – oman poikansa. Synnit ja rikkomukset sovitettiin ja sielunviholliselta murrettiin valta.

 

Hän etsii.

 

Yksi löydetyistä oli Pietari. Hän sai tuntea Jumalan Pojan anteeksiantavan rakkauden, kun oli ylösnousseen Jeesuksen puhuttelussa. Pietarin onni oli se, ettei hän jättänyt muiden opetuslasten seuraa, vaan oli siellä missä muutkin olivat. Lukittujen ovien taakse ja muihinkin paikkoihin Jeesus löysi tiensä ja toi toivon ja armon. Hän kohtasi kaipaavan Maria Magdaleenan, hän tuli surevien Emmauksen tien kulkijoiden vierelle.

 

Tänäänkin Jeesus etsii. Hän etsii hajalle joutuneita ja rikkilyötyjä – sinua ja minua – ja tahtoo viedä meitä opetuslasten seuraan seurakunnan yhteyteen, missä kuuluu toivon viesti: synnit on anteeksiannettu ja sinä saat olla Jumalan siunaamana kaikkina elämäsi hetkinä, myös kaikkein vaikeimpina. Ja kerran uskova saa nähdä ja päästä osalliseksi valtavasta lunastettujen joukosta taivaan kunniassa – Taivaassa, minne Jeesus ylösnousemuksellaan avasi meille tien.

 

 

Jukka Malinen
päätoimittajaJaa artikkeli sosiaalisessa mediassa: