Keräys Ukrainan pakolaisille jatkuu
Tänä vuonna ohjaamme joulukeräyksemme tuoton kokonaan Ukrainan pakolaistyöhön.
Voit osallistua keräykseen joko suoraan lahjoituspainikkeesta (etusivun oikeassa yläkulmassa)
tai seuraavilla tiedoilla:
Lähetysyhdistys Rauhan Sana
IBAN: FI71 8000 1901 1693 19
BIC: DABAFIHH
Viitenumero: 13
LYRS:n rahankeräyslupa RA/2020/681 on voimassa 16.09.2020 alkaen koko Suomen alueella lukuun ottamatta Ahvenanmaata. Luvan on myöntänyt Poliisihallitus 05.06.2020.
Rauhan Sana -lehti 12/2022:
UKRAINAN PAKOLAISET TARVITSEVAT APUAMME
Lähetysyhdistyksemme avasi maaliskuun alussa oman viitenumeron Ukrainan pakolaistyölle. Rahaa on kertynyt tähän mennessä noin 5 500 €. Summalla on tuettu Moldovan köyhiä kristittyjä, jotta he voivat ottaa vastaan pakolaisia ja viedä humanitaarista apua naapurimaahansa Ukrainaan.
– Ukraina on kaunis maa vuoristoineen ja valtavine vilja-aukeineen. Paikalliset asukkaat ovat ystävällisiä ja vieraanvaraisia, kuvailee Kansanlähetyksen projektityöntekijä Esko Mäki-Soini.
Mäki-Soini on käynyt Ukrainassa vuodesta 1991 lähtien vieden sekä evankeliumia että avustuskuormia. Sodan alettua Mäki-Soini on toimittanut Moldovan Gagauziaan Uusia testamentteja ja ja rahaa, jonka avulla paikalliset seurakunnat ovat avustaneet pakolaisia.
Koordinoitua yhteistyötä
Pakolaisten auttaminen on yhteistyötä. Yksi Kansanlähetyksen kanavista on saksalainen Tabea-lähetys, joka toimittaa kriisialueille elintarvikkeita, vaatteita ja hygieniatuotteita. Toinen kumppani on Etelä-Puolassa toimiva pietistinen lähetysjärjestö, joka majoittaa pakolaisia ja auttaa heitä elämän alkuun uudessa maassa.
Olennaista aineellisen avun ohella on evankeliumi. Sodan alkaessa joistakin Ukrainan kristillisistä kirjakaupoista loppuivat Raamatut. Tänä vuonna pakolaisille on painettu ja toimitettu yli 11 000 ukrainankielistä Uutta testamenttia.
Mäki-Soini kertoo Kiovan lähellä sijaitsevasta Irpinin seurakunnasta, jossa oli ennen sotaa noin 150 jäsentä. Rajujen pommitusten alettua asukkaat lähtivät pakomatkalle ja seurakuntaan jäi noin 20 vanhusta sekä pastori.
– Keväällä seurakuntaan alkoi tulla uusia ihmisiä, ensin hakemaan kirkosta ruokakasseja ja lohdutusta, mutta pian varta vasten sanan kuuloon. Useamman kuukauden ajan seurakunnassa on käynyt 250 ihmistä ja osa heistä on sanonut pastorille haluavansa kasteelle, Mäki-Soini kertoo.
Talvi painaa päälle
Keväällä Ukrainasta pakeni naapurimaahan Moldovaan satoja tuhansia ihmisiä. Eräs Kansanlähetyksenyhteistyökumppaneista toimii Etelä-Moldovassa, Gagauziassa, joka on Euroopan köyhimpiä alueita. Paikallisilla seurakunnilla ei olisi ollut ilman apua mahdollisuuksia ottaa vastaan pakolaisia tai myöskään viedä Ukrainaan elintarvikkeita sekä muuta apua.
Pastori Sergei Cusursuz Gagauziasta kertoo, että keväällä tulleista pakolaisista monet ovat lähteneet muualle Eurooppaan. Perheet ovat jääneet Moldovaan, sillä he toivovat pääsevänsä pian kotiin. He elävät ystävien ja sukulaisten luona, pakolaiskeskuksissa, leireillä sekä kristillisissä keskuksissa ja kirkoissa.
Talvi tulee olemaan vaikea; miten saada talot lämpimiksi energian suhteen haavoittuvaisessa maassa. Sähkön ja kaasun hinnat ovat nousseet rajusti, myös ruuan hinta on noussut merkittävästi.
– Tähän mennessä apua ja ruokaa on ollut tarjota kaikille, jotka tulevat sitä pyytämään kirkosta, sanoo pastori ja kiittelee suomalaisia siitä, että avunpyyntöihin on voitu vastata.
Välittämistä ja rakkautta
Sergei Cusursuzin kirkko täyttää tänä vuonna sata vuotta. Juhlavuodesta tuli erilainen kuin seurakunta oli suunnitellut.
– Jumala halusi meidän näyttävän välittämistä ja rakkautta hänelle itselleen. Jumala nimittäin sanoo, että jos autatte avun tarpeessa olevaa ihmistä, autatte minua, Cusursuz sanoo.
Esko Mäki-Soini kiittää kaikkia, jotka ovat lahjoitusten kautta mahdollistaneet ukrainan pakolaisten avustamisen.
– Te olette antaneet omastanne Gagauzian kristityille, jotta he puolestaan voisivat antaa apua tämän julman sodan runtelemille ukrainalaisille. Mieleeni nousevat Heprealaiskirjeen (6:10) sanat: Eihän Jumala ole epäoikeudenmukainen, ei hän unohda teidän tekojanne eikä rakkauttanne, jota olette osoittaneet hänen nimeään kohtaan, kun olette palvelleet hänen pyhiään ja yhä palvelette heitä.
Toimittanut Kristiina Paananen
Lähteet:
UUSI TIE/37/16.9.2022
www.sekl.fi