Ystäväni – Rovasti Ari Juntunen -kirja

SANOTTUJEN SANOJEN HOITAVAA LÄÄKETTÄ

Ystäväni – Rovasti Ari Juntunen
Jorma Aspegren (toim.)
Viro: Barents Publishers-Fin 2018

Viime kesän Suvijuhlien avajaistilaisuudessa Pellossa julkaistiin kirja Ari Juntusesta. Kirjan on toimittanut Jorma Aspegren, Arin pitkäaikainen ystävä ja sukulainen. Julkistamistilaisuudessa hän kertoi, että heillä oli Arin kanssa tarkoitus kirjoittaa vuoden 2018 Suvijuhlille valmistuva kirja yhteisestä matkasta, 53 vuodesta Jumalan hengen johdatuksessa. Kirja kyllä valmistuikin, mutta hieman toisella tavalla kuin alkuperäinen ajatus oli.

Teos piirtää kuvan Arin elämänvaiheista, hänen työstään ja sanomastaan. Perinteinen elämänkerta se ei ole. Kirjan toimittajan mukaan hänelle arvokkainta oli saada koota Arin julistuksesta keskeiset teemat: Jumalan ehdoton ja käsittämättömän suuri rakkaus syntistä ihmistä kohtaan, Kristuksen ristintyö sekä henkilökohtainen, elävä yhteys Jumalan henkeen.

– Jumala haluaa, että hänen henkensä saa asua ja vahvistaa meitä sisäisen ihmisen puolesta, mutta että hänen henkensä saa sekä haastaa että vahvistaa meidät toimimaan Jumalan valtakunnan asialla. Meitä ei ole kutsuttu pelkästään talkoilemaan Jumalan asialla, vaan meille on annettu tehtävä viedä evankeliumia kaikille luoduille, Aspegren tiivisti.

Perhekunnan puolesta julkistamistilaisuudessa puheenvuoron käyttänyt Samuel Juntunen sanoi kirjan lukemisen olleen surua hoitava kokemus – sanottujen sanojen hoitavaa lääkettä. Ikään kuin kirja antaisi mahdollisuuden jatkaa isän kanssa kesken jääneitä keskusteluja.

Kirjassa kuuluukin vahvasti Arin oma ääni hänen pitämien saarnojen, raamattuopetusten, muiden puheitten ja lehtikirjoitusten kautta. Lisäksi mukaan on otettu hänen laatimiaan ohjeita esimerkiksi esirukoushetkeen, ihmissuhteisiin ja työssä jaksamiseen liittyen. Yllättävänä lisänä mukana on myös joitakin runoja.

Arin elämänvaiheita ja persoonaa kirjassa muistelevat sukulaiset ja ystävät. Kirja sisältää esimerkiksi rovasti Jorma Kalajoen Arin siunaustilaisuudessa pitämän puheen, jossa hän kuvaa ystäväänsä mieheksi, jolla oli luontaista auktoriteettia sekä voimakasta tahtoa ja yhtälailla lämmin ja suuri sydän.

Julkistamistilaisuudessa kävi ilmi, että kirja on tehty nopeasti. Se näkyy jonkin verran sekä sisällössä että jäsentelyssä, mutta ei häiritsevästi. Suosittelen kirjaa lämpimästi, tunsipa Aria sitten tai ei. Kirja on helppolukuinen, kuin opas, johon voi palata useita kertoja. Sitä ei tarvitse lukea järjestyksessä alusta loppuun, vaan siitä voi poimia sieltä täältä evästä omalle matkalleen.

Rohkaiskoon tämä kirja meitä syvempään yhteyteen Jumalan kanssa ja Raamatun ahkeraan tutkimiseen. Siitä Ari itse jätti meille esimerkin, josta Maarit Aspegren, Arin sisko, kauniisti kirjoittaa kirjan lopussa: ”Hän opetti ja eli Kristuksessa. Ohjasi, miten ihminen voi kaikessa levätä Jeesuksen kanssa. Hän söi Jumalan sanaa omankin hyvinvointinsa lääkkeeksi ja hengitti alituisessa rukouksessa ja sydämen puheessa Herran kanssa.”

Kristiina Paananen

Kirjaa voi tilata LYRS:n toimistosta (hinta 20 € + lähetyskulut):
toimisto@lyrs.fi
puh. 040 752 0868